23 Mart 2017

Masallar Aleminden Sesleniyorum: Burası Princeton Üniversitesi Cotsen Çocuk Kütüphanesi

Üç yıl önceydi bir vesile bir buçuk yaşında oğlumla on iki saatlik uçak yolculuğu sonunda ulaştığımız Princeton Üiversitesiyle tanışmam. Yolculuk çocuktan ve dünyalar tatlısı yaşlı bir Amerikalı olan yan koltuk arkadaşımdan değil ama tamamiyle uçaktan ve uçak firmasının kötü hizmetinden dolayı hayli rahatsız geçmişti. Ama değdi. Kavuştuğumuz beyim ve dostlarımız bir yana üniversitenin kampüsü ve civarında geçirdiğimiz bir kaç haftaya değdi.
Cotsen Çocuk Kütüphanesi ile işte böyle tanıştık.
Benim kütüphanede araştırma yaptığım bir kaç saatte babası Aram'ı oraya götürüyordu. Evet yanlış okumuyorsunuz. Dünyanın sayılı nadir eserlerine sahip koca Firestone araştırma kütüphanesi bir köşesini çocuklara ayırmıştı. Ve o köşe tam bir masallar alemiydi. Kütüphanenin girişinde koca kitap cildi dekorlu kapılar ile bahçe çitleri ve yapay yeşillikler karşılıyordu sizi. Bir kenarda koca sincaplar, öteki köşede asma katı da geçen boyu ile kocaman bir ağaç... İster ağacın kavuğunda ister kenarından merdiveni çıkıp dalında okuyun kitabınızı... Bilhassa bu rahat mekanlarda bir kısım kitaplar yerde ve kullanıma hazırdı.  Daha büyük yaşta çocuklar için ise iki merdivenle ayrılmış başka bir köşede masalar vardı. Bu masaların yanındaki duvarın tamamı cam ve Princeton'un eşsiz güzellikteki bahçesine bakıyordu. Girişin yakınlarında içine gömülüp gün boyu kitap okuyabileceğiniz yumuşak koltuklara da değinmeden edemeyeceğim.
kaynak: cotsen sanal sayfası

Ana kat böyle okumaya yönelik tezyin edilmişken asma kat en eski baskılarından günümüze çocuk eserleri ile doluydu. Camekanlı kaplı asma kat yüzeyinden gözüken kitaplar eski görünümlü deri ciltleri ile iştah uyandırıyordu.
kaynak: cotsen blog

kaynak: cotsen blog

kaynak: cotsen blog
Bunca zaman sonra Cotsen'i aklıma getiren ise ülkemizde halk kütüphanesi sayısının artması dileğimle kütüphane haftasına bu sene artan alakam idi. Malumunuz, ülkemizde Mart ayının son pazartesi günü ile başlayan hafta kütüphaneler haftası olarak kutlanmakta.  Ben de daha yakından tanımak istediğim bir kaç klasik çocuk kitabı yazarını uzun süredir bekledikleri araştırılacaklar listemin bir köşesinden kaldırıp masamın başına geçtiğimde  Cotsen Çocuk Kütüphanesinin sanal kitap sergisine denk geldim. Bir çok yazarın çalışmalarından kısa bir tanıtımla oluşturdukları sergi çizerlerin kitaplar için tasarladıkları enfes resimleri ile de göz ziyafeti veriyor. Kütüphane fiziki imkanlarında sağladığı keyifli ulaşılabilirliği sanal alemde de sadelik ile sağlamış. İnternet sayfası kalabalık renkli görüntülerden uzak ve bilgiler kısa ve net başlıklar altında tasnif edilmiş.

kaynak: cotsen sanal sayfa
 Son yıllarda artan kitap okuma ve kütüphane ihtiyacı farkındalığı ile yurdumuzda da böylesi güzel imkanlara sahip zengin çocuk kütüphanelerinin  güler yüzlü adanmış çalışanları ile  çocuklarımıza hizmet verdiği günlerin yakın olmasını diliyorum. Bu vesile ile kendileriyle iki yıldır müşerref olduğum Ahmet Süheyl Ünver Halk ve Çocuk Kütüphanesi ile henüz tanıştığım Mihrimah Sultan Çocuk Kütüphanesi çalışanlarına çocuklarımla bizi kütüphanede en güzel şekilde ağırladıları, bilhassa Aram'ın mesai saatleri dışında bile orada olmak isteyeceği kadar kütüphane sevgisine vesile oldukları için teşekkür ederim. Güler yüzlü çocuk kütüphanesi çalışanları, yurdumda, yurt dışında ve okyanus ötesinde, her nerede var iseniz hepiniz var olun, şad olun!

Cotsen Çocuk Kütüphanesinin bir çocuk etkinliği görüntülerine
https://vimeo.com/209254894 ,
Sühey Ünver Kütüphanesinin bir başka sanal sayfasına
https://www.facebook.com/pages/S%C3%BCheyl-%C3%9Cnver-K%C3%BCt%C3%BCphanesi/595020193923031 ,
Mihrmah Sultan Çocuk Kütüphanesinin bir başka sanal sayfasına
https://www.facebook.com/mihrimahsultancocukkutuphanesi/
bağlantılarından ulaşabilirsiniz.

Kitapla kalın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder